Kako ljubav postaje voljni pokretač promjene?

Kako ljubav postaje voljni pokretač promjene? (14.6.2018.)
1 Kr 18, 41-46:Već smo vidjeli kako su na poticaj kraljice Izabele, Baala štovali kao boga vremena. Zato je Bog dao dokaz, kako jedini on ima moć nad suncem i kišom. I brine se za Iliju u Baalovoj zemlji Sarfati, blizu Sidona. Nakon tri godine, tijekom kojih je Izabela učinila sve da u Izraelu iskorijeni štovanje Boga, vraća se Ilija s izazovom. Baal bi trebao biti u stanju proizvesti oganj i kišu. Ali ishod natjecanja pokazuje Božju moć i Baalovu nemoć. Ali i nakon toga ne dolazi do dublje vjerske obnove. Pravi progon Ilije tek će uslijediti. Neće mu Izabela lako zaboraviti ubijanje njenih proroka. No, Ilija izgara u revnosti za dom Gospodnji.
Zanimljiv je događaj kojega danas čitamo, kako Ilija pristupa Ahabu i govori: „Idi gore, jedi i pij, jer čujem šumor kiše.“ Razlog ovakve poruke kralju, koji posti s narodom za kišu, je ponovno uprisutnjenje Božjeg djelovanja po proroku Iliji. Naime, dok je kralj objedovao, Ilija se popeo na brdo Karmel, prignuo se zemlji i sakrio lice među koljena, a u isto vrijeme zapovijeda svome momku da pogleda s druge strane prema moru, ima li koja naznaka oblaka. Momak se šest puta vraća bez dobre vijesti. Ali sedmi put kaže: „Eno se oblak, kao dlan čovječji, diže od mora.“ Tada Ilija poručuje Ahabu: „Upregni konje i silazi da te kiša ne uhvati.“ Nebo se zamračilo od oblaka i vihora i pade jaka kiša.

Mt 5, 20-26:Iz prethodnog odlomka Isusove 'Besejede na gori' zaključili smo, da Isus ne dolazi ni dokinuti Zakon zajedno sa starim rasporedom spasenja niti ga posvetiti kao nedodiriv, nego mu svojim učenjem i ponašanjem daje novi i konačni oblik, u kojem se konačno u potpunosti ispunja ono čemu je Zakon težio. To posebno vrijedi za 'pravednost'. Tako danas imamo Isusov jasan stav: Nova pravednost veća je od stare. Ljubav postaje nova zapovijed i ona ispunja sav Zakon. Naime, Zakon zatijeva premalo. On se zadržava samo na izvanjskim činima, a ne ulazi u čovjekovu nutrinu iz koje izviru vanjski postupci. Isus uzima pet primjera da pokaže što znače ta načela u osobnom životu svakog pojedinca, načela izvršena u Zakonu. Grijeh počinje u umu i volji. Novi Isusov zakon je zahtjevniji. O njemu ovise sav Zakon i Proroci. Tako ljubav postaje načelo svakog djelovanja u Kraljevstvu Božjem.