Kršćani s Kristom, moraju preuzeti odgovornost za ovaj svijet

Kršćani s Kristom, moraju preuzeti odgovornost za ovaj svijet (1.6.2018.)

1 Pt 4, 7-13: Petar poručuje:„Približio se svršetak svega.“ A u Markovom evanđelju čitamo prispodobu o usahloj smokvi i izgonu trgovaca iz hrama, što prokazuje skončanje jednog vremena i načina života, a početak drugog vremena i drugačijeg načina života.
Blizina svršetaka o kojem Petar govori, snažan je poticaj za kršćane da novost života koji je ispunjen kršćanskom ljubavlju, obraduju svijet. Ljubav je slijepa za sve grijehe i mane. Svaki je kršćanin dar drugom kršćaninu. Koliko je kršćana još je više darova. Sve dolazi od Boga i treba ih upotrijebiti za izgradnju Crkve. Bratska ih ljubav stavlja u pokret i red. I sve služi jedinstvu i cjelovitosti. Svi različiti darovi neka su u službi poučavanja i služenja i međusobnog potpomaganja. Iako još nisu počela krvava progonstva, Petar ih proročanski nagovješćuje. A sadašnje nevolje neka vas ojačaju u budnosti i trijeznosti s pravom molitvom kojom slavite milosti od Boga primljene. Drugim riječima, Petar želi poručuti: Kršćani moraju uzeti stvar u svoje ruke i reagirati uvijek pozitivno. Niti jedna kriza ne smije dovesti u pitanje svijest, tko ste kao Kristovi učenici, ovome svijetu. Za kršanina ne smije biti iznenađenje to što mora trpjeti iz ljubavi prema Kristu. Iz takve patnje izvire radost a ne obeshrabrenje. Oni koji su po krštenju postali dionici Kristovih patnja sigurni su da će biti i sudionici njegove slave.

Mk 11, 11-28:Poglavlje koje čitamo iz Markova evanđelja uzeto je iz perioda Isusovog mesijanskog djelovanja u Jeruzalemu. Prispodoba o neplodnoj smokvi koju isus najprije proklinje, a zatim slijedi njezino sušenje, govori o neplodnosti Židova u pogledu dobrih djela, ali i onjegovoj božanskoj snazi. Možemo ovdje govoriti o suhoj smokvi koja nagovješćuje i kraj jeruzalemskog hrama. Ako se prisjetimo Ivanove poruke: „Staro gle, uminu, novo, gle nasta,“ koja može vući korijenje iz Isusove poruke: „Dom će se moj zvati Dom molitve za sve narode,“ onda se s Kristom i kršćanstvom, zaista događaju velike i dramatične promjene. Ovakve dramatične promjene, kao što je izgon trgovaca iz Hrama, vuku svoje korijenje još iz Starog zavjeta od proroka Izaije(56). Mnoge su Isusove poruke naginjale prema velikim promjenama. Isus, očito uzima stvari u svoje ruke.