Viši stupanj blaženstva

Viši stupanj blaženstva (29. 5. 2018.)

1 Pt 1,1o-16:Kršćanin ima snage radovati se i u radosti svjedočiti istinitost svoje vjere. Nada kršćana je ostvarena i u njoj je zalog baštinjenja onoga što je božansko. Tu stvarnost kršćanskog života ne može ništa izmijeniti. Gledajući na proroke i anđele u Starom zavjetu kao posrednike Božje objave spasenja, ipak oni zaostaju za kršćanima, jer su o njemu manje znali nego kršćani. Ipak, njihova uloga bijaše velika jer su navijestili otajstvo Kristovo. Njihovo se nadahnuće pripisuje Duhu Kristovu koji nadahnjuje i apostolsko propovijedanje. Isti taj Duh Kristov prožima oba Saveza i ostvaruje njihovo jedinstvo. Onima kojima bi objavljeno u Duhu Svetom s neba poslanom, prešli su iz neznanja u spoznanje Boga, koji njihovo ponašanje potpuno preobražava.
Kršćanin je na višem stupnju Objave i mora nasljedovati svetost Božju kakva je Krist predstvavio. I dok živi zakon ljubavi, kako uči Isus Krist, kršćanin nasljeduje Boga, a time se razlikuje od pogana i postaje dijete Božje. On crpi tu snagu i može nasljedovati Boga, jer Bog-Ljubav postaje načelo našeg djelovanja. U životu kršćanina djeluju dvije milosti Božje: posvetna da po njoj živi sveto a to znači bez grijeha, i djelatna po kojoj obnavlja Božje djelo stvaranja.

Mk 10,28-31:Dok Petar govori koji je kršćanski put spasenja i kako istrajati na tom putu, prisjeća se Isusovog odgovora na negdašnje apostolsko pitanje: Tko se onda može spasiti? „Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu“, odgovorio je Isus. U jučerašnjem odlomku o slučajnom 'Putniku' koji pita za Put u Kraljevstvo Božje, Isus je poručio kako postoje dva stupnja toga puta. Putnik je ostao na prvom stupnju i bio je jako žalostan jer imaše veliki imetak. No, Isus svoje učenike zove na drugi Put, Put na kojem se podrazumijeva da moraju ostaviti sve i biti potpuno razbaštinjeni od zemaljski bogatstava, kako on to kaže: “Odi prodaj sve“ i „slijedi me!“ U takvom Putu, Isus vidi stostruke nagrade, koje su proročke i s jasnim načelom: „A mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi“. Ali, to je viši stupanj blaženstva.