Nakon objave i djelovanja Presvetog Trojstva, kršćanima je Božji put dobro osvijetljen

Nakon objave i djelovanja Presvetog Trojstva, kršćanima je Božji put dobro osvijetljen (28.5.2018.)

1 Pt 1,3-9:Prva Petrova poslanica ima krasan uvod u teologiju, koji postaje temelj Apostolskog vjerovanja. Poslanica je napisana za kršćane u dijaspori, uglavnom upućena onima koji su se obratili s poganstva. U prvoj Petrovoj poslanici dominiraju četiri teme: 1. Bog je Otac, svemogući, stvoritelj i početnik spasenja. 2. Isus Krist jest Gospodin, Sin Božji, koji je umro na križu za naše otkupljenje, uskrsnuo od mrtvih, sjedi o desnoj Očevoj i opet će doći suditi žive i mrtve. 3. Duh Sveti nekoć je pokretao proroke da svjedoče za Krista, a sada počiva u vjernicima, da posveti i ohrabri. 4. Crkva je duhovna zgrada koju kao živo kamenje izgrađuju vjernici, oni sačinjavaju sveopće i svesvjetsko bratstvo.
A sada pogledajmo sam početak Poslanice. Petar, apostol Isusa Krista vidi sve kršćane kao putnike koji trebaju znati da Zemlja pripada Bogu i da čovjek na njoj živi kao stranac, jer sve je prolazno i čovjek sve mora ostaviti. Poslije objave o uskrsnuću mrtvih uprisutnjuje se istina o nebu kao pravoj domovini čovjeka. Stoga, kršćani treba zahvaliti Presvetom Trojstvu za darove spasenja. Ono što jesu, postali su djelovanjem svih triju božanskih osoba. Bog Otac ih je izabrao, Duh Sveti posvetio, a Krist svojom krvlju proslavio i otkupio. Velike su blagodadati dane kršaninu, a one su povezane uz osobu Isusa Krista, i osobito uz njegovo uskrsnuće. Kršćani su novi izabrani narod Božji. Iz mnoštva razloga neće biti pošteđeni neprilika i nevolja. Posred nevolja, kršćani crpe iz svoje vjere u Krista i iz ljubavi prema Njemu radosnu sigurnost da im Bog sprema spasenje.

Mk 10, 17-27:U susretu Isusa i jednog slučajnog Putnika, koji ima potrebu pojašnjenja, pa pita: Što mu je činiti da baštini život vječni? Isus ga podsjeća na obdržavanje Božjeg zakona. Da, ali ja to sve držim, reče Putnik. Ako baš hoćeš viši stupanj blaženstva onda podijeli siromasima sve što imaš, odgovori Isus. Za Putnika ta informacija nije prihvatljiva. I apostoli su bili iznenađeni tom Isusovom porukom. Ali, Isus će iskoristiti priliku uputiti svoje učenike na opasnost bogatstva, ako je ono prepreka za spasenje i nebo. Naime, u Starom zavjetu, opće je mišljenje, da je bogatstvo i blagostanje Božji blagoslov. A Isus tu vidi opasnost na putu prema nebu.