S pojavkom i djelovanjem kršćanstva u svijetu, nastupile su i velike društvene promjene

S pojavkom i djelovanjem kršćanstva u svijetu, nastupile su i velike društvene promjene (21.5.2018.)

Jak 3,13-18: Nakon korizmenog i vazmenog vremena nastavljamo tamo gdje smo stali prije početka Korizme, s Markovim Evanđeljem i Jakovljevom poslanicom. Poslanica pripada skupini po nazivu 'katolički' jer su upućene općenito Crkvi. Poslanicu je napisao Jakov Alfejev mlađi, a bio je i stariji apostol Jakov Zebedejev, brat Ivanov. Stariji Jakov ubijen je u Jeruzalemu 44 poslije Krista., a mladi je 62 p. Kr.u Jeruzalemu raspet. Mlađi Jakov piše ovu poslanicu, kao Jeruzalemski biskup, s ciljem da potakne potrebu kršćanskih pravila i vrijednosti u svim područjima života. Naime, kršćanska se mudrost razlikuje od one svjetovne. Za ovaj svijet mudar je onaj koji je sebeljuban, ambiciozan, sav zanesen prestižom i traženjem svojih prava. A pred Bogom je mudar onaj koji je nesebičan i brižljiv prema drugima. Je li netko mudar treba gledati kako se ponaša i kako radi a ne gledati samo na njegovu oštroumnost i inteligenciju. Poslanica obrađuje i jednu od stalno prisutnih poteškoća, a to je odnos bogatih i siromašnih.

Mk 9, 14-29: Evanđelist Marko bio je učnenik sv. Petra, na kraće vrijeme i sv. Pavla. Petra je pratio u stopu i sve što je Petar propovijedao, Marko je s velikom pozornošću bilježio i tako je nastalo Markovo Evanđelje. Nakon Petrove smrti 64 g. p.Kr. Marko je otputovao u Aleksandriju te nastavio i sam propovijedati. U Aleksandriji postat će i biskup, a svojim će djelovanje kroz mnoge godine udariti prve temelje rađanja velike Crkve u Egiptu i Africi.
Današnji odlomak Markova Evanđelja, uzet je iz vremena Isusova djelovanja izvan Galileje. Kako je Marku važan Isusov pristup svakom čovjeku u nevolji, on i ovaj put ne propušta istaknuti tu Isusovu ljubav prema jednom Padavičaru. Sila zla, iskazana u bolesti dječaka mora ustuknuti pred Isusovom riječi, kao snagom dobra. Ne propušta Marko istaknuti nedostak vjere kod oca od dječaka, i kod samih učenika, zato Isus i govori: „O rode nevjerni! Dokle mi je biti s vama?... Ovaj se rod ničim drugim ne može izagnati osim molitvom i postom.“