Hrabri i odvažni potezi upravljanja kršćanskom zajednicom

Hrabri i odvažni potezi upravljanja kršćanskom zajednicom (14.4.2018)

Dj 6, 1-7:Broj kršćanske zajednice neprestano raste. U njoj Apostoli određuju vrlo brzo sve nove i nove smjernice za rad. Uviđa se potreba birige oko siromaha, što će biti temelj jedne od vrlo važne grane djelovanja kršanske zajednice-Crkve, a to je Caritas. Apostoli u proširenom sastavu svojih učenika, utemeljuju službu stalne đakonije(posluživanje). Za takvu službu izabiru sedam muževa koji su se odlikovali čvrtom vjerom i pronicljivošću duha. Među njima se osobito isticali đakon Stjepan, koji će postati prvomučenik Crkve, i Filip koji će se posvetiti naviještanju Evanđelja. Na njih su apostoli položili ruke i tako im povjerili đakoniju (posluživanje). Iz te riječi nastat će trajna služba 'đakon'.
Treba istaknuti kako su se Apostoli opredijeli za službu 'đakonije' iz razloga prvenstva Božje riječi i naviještanja Božje riječi, te molitve, kojoj se oni žele svesrdno posvetiti. Tako će posvećivanje navještanju Božje riječi i molitvi, odrediti život apostola. Bila je to hrabra odluka apostola na samom početku života kršćanske zajednice. Takva odrednica sačuvana je sve do naših dana.

Iv 6, 16-21:Za takvu hrabrost , Isus je svoje učenike postepeno pripremao. Iz današnjeg događaja na jezeru, kojeg oni zovu more zbog veličine jezera, vidimo kako apostoli kreću naprijed bez Isusa, nakon duljeg čekanja. Već je pala noć. Donijeli su mudru odluku da krenu sami.
Nakon što su dobro odmakli od obale, uslijedio je neočekivani obrat, Isus je ispred njih i hoda po moru. Hdjedoše ga uzeti u lađicu, ali lađica se tog trena našla na obali. Sve se odvija u nekoj čudesnoj zaštiti onoga koji upravlja Lađom-Crkvom.