Obojica su osuđeni što diraju u postojeći etablirani poredak

Obojica su osuđeni jer diraju u postojeći etablirani poredak (23.3.2018.)

Jer 20, 10-13:Proroka Jeremiju poznajemo bolje od svih drugih proroka, jer njegova knjiga donosi mnoge odlomke koji sadrže osobne ispovijesti. Ranije smo istakli kako je bio veliki prijatelj Bogu i ljudima, a upravo su ga ljudi željeli učiniti neprijateljm i Bogu i ljudima. Pvod za današnji odlomak 'ispovijesti', koje čitamo u dnevno čitanju, bile su batine i teški okovi od vrhovnog svećenika Pašura. U okovima je ostao do sljedećeg dana kada ga Pašur pušta na slobodu. Tada mu je Jeremija rekao: „Jahve te više ne zove Pašur već 'Užas odasvud' .... Jer ovako govori Jahve: 'Evo predajem te užasu, tebe i sve prijatelje tvoje, i poginut ćeš od mača neprijatelja svojih.... u Babilon ćeš biti odveden ti i svi tvoji ukućani ... i ondje ćeš umrijeti i biti pokopan', ti i svi tvoji prijatelji kojima si laži prorokovao.“
Jeremija je stradavo od onih od kojih ne bi trebao, jer je za ljubav Bogu i svome narodu govrio istinu. To je bio povod da napiše i ovaj odlomak svojih 'Ispovijesti' . Čuh kletve mnogih: „Užas odasvud! Prijavite! Mi ćemo ga prijaviti... Svi koji mi bijahu prijatelji čekahu moj pad. Zato se tebi obraćam Gospode nad vojskama, koji proničeš pravednika... i izbavljaš dušu sirote... izbavi me iz ruke zlikovaca“. Iz Jeremijini „ispovijesti“ isčitavamo kako su Proroka, odbačenost i patnja, čistila i utvrđivala. Duhovno je sve više rastao. To mu je dalo podlogu za visok stupanj odgovornosti za narod kojeg je ljubio. Njegova djela i duhovna snaga njegovom liku, sve više daju obrise lika Isusa Krista i sv. Pavla.

Iv 10, 31-42:O Blagdanu posvete hrama u Jeruzalemu (osmodnevna svetkovina u prosincu-blagdan svjetlosti), Isus obilazi Hram. Židovi koji su ga okružili, pitaju: „Ako si ti Krist, reci nam otvoreno“. Isus ime odgovori. „Rekoh vam pa nevjerujete. Djela koja činim u ime Oca svoga – ona svjedoče za mene.... Ja i Otac jedno smo... Zbog toga što vam rekoh 'Sin sam Božji'... vi me želite ubiti.“ Nakon što je Isus nekoliko puta otvoreno rekao svoju 'ISPOVIJEST', oni koji su najpozvaniji i najupućeniji, jer poznaju Sveta Pisma, hvataju kamenje da ga ubiju.
Očito je da Isusa i Jeremiju progone nekadašnji prijatelji iz njegova naroda. A, samo zato što su ugrožavali njihove osobne sebične interese i sebičnu sigurnost. Obojica su osuđena jer diraju u postojeći etablirani poredak. Ostaje pitanje: Kakva bi bila naša 'ispovijest' danas, nas živući.