„Budite sveti, jer sam ja svet!“

„Budite sveti, jer sam ja svet!“ (19.2.2018.)

Lev 19 1-2.11-18: Za uvod i jasniju sliku Levitskog zakona, poslužimo se ukratko riječima Psalmiste: „Savršen je zakon Gospodinov: dušu krijepi, neuka uči, srce sladi, oči prosvjetljuje, upućuje na Gospodina i bližnjega, a sudovi su njegovi pravedni... (Ps 19)“
Ćudoredni i moralni zakon Knjige Levitski zakonik daje ključ za razumijevanje Božjeg zakona koji je obvezujući za Židove i Kršćane. Božja svetost, svetost koju mi trebamo obdržavati, očituje se u brizi za ljude slabijega položaja, u poštenju, pravednoj raspodjeli svih dobara i primjeni pravde, te u poštivanju dostojanstva života i ugleda. Ne kradi, ne laži, ne varaj, ne zaklinji se krivo Božjim imenom, ne zakidaj i ne pljačkaj, imaj prihvatljivu riječ za Boga i bližnjega, ne osvećuj se i govori istinu... Božjim riječnikom rečeno: „Budite sveti, jer sam ja, Gospodin, Bog vaš, svet!“ Tako će sv. Petar ( 1 Pt 1, 16-17) upraviti riječ novozavjetnim kršćanskim vjernicima: „Budite u cijelom svom životu sveti po primjeru Sveca koji vas je pozvao“. Pisano je (Lev 19): “Budite sveti, jer sam ja svet!“.

Mt 25, 31-46:
Da bi se nekome sudilo, mora postojati neki zakon po kojem se živi i po kojem se sudi. Božji zakon je jako čitljiv za svakoga, upisan je savjesti. Ali, kršćani su po svetom krštenju (krstu) živo sjedinjeni s Kristom, čokotom, a po njemu i njegovom svetom Crkvom. Zato Isus govori: „Što god dobra učiniste bližnjemu, meni učiniste. Ili, što god ne učiniste potrebnima, meni ne učiniste.“ Slika kojom Krist praktično predstavlja kršćanski moralni zakon, jasno govori kakav je onda i sud. Još kraće i jasnije potvrđuje: „Poznat ćete ih po njihovim plodovima.“ (Mt 7,16)