Borba protiv sila Zloga, uvijek je teška

Borba protiv sila Zloga, uvijek je teška (29.1.2018)

2 Sam 15, 13-14.30; 16,5-13:Kušnja je pogodila Davida unutar vlastite obitelji. Vlastiti sin Abšalom radi mu o glavi. U borbi za prestolonasljedstvo ubija brata Amnona koji je Davidov prvorođenac. Iako mu je otac David oprostio, Abšalom buni Izraelce protiv kralja Davida i staje na čelo pobune. David, kao iskusan ratnik, bježi izvan Jeruzalema. Na putu ga s kamenjem susreće rođak iz Šaulova roda. Povjest Davidova života i njegove dinastije je duga i složena, katkada bijedna i jadna, ponekad bilistava i uspješna. U njoj je David često prisiljen u savjesti vrtatiti se unazad do vlastita grijeha preljuba s Batšebom i ubojstva Urije. Ipak, kolika je god Davidova krivica, ne možemo se ne diviti njegovoj poniznosti i grižnji savjesti, njegovovoj dobroti i plemenitosti, jer oprašta sinu Abšalomonu koji ga je htio ubiti. David zapovijeda da se ne ubija ni Šaulov rođak Šimej, koji ga napada kamenje.
David opraštanjem i dobrotom tjera zlo, što je novi oblik Davidova junaštva.

Mk 5,1-20: Isus sureće opsjednutog čovjeka u poganskoj zemlji. Čim je izašao iz lađe, opsjednuti čovjek pavši pred nj, snažnim glasom poviče: „Što ti imaš sa mnom, Isuse, Sine Boga Svevišnjega? Zaklinjem te Bogom, ne muči me!“ Isus mu je rekao:“ Iziđi, duše nečisti, iz ovoga čovjeka!“ Isus je upitao njegovo ime, a on mu je odgovorio: „Legija mi je ime! Ima nas mnogo!“ A, u blizini je paslo krdo svinja u koje je Isus preselio sile Zloga. Svinje se sjurnule u jezero i potušile. Ozdravljeni čovjek postaje glasnik veliki Kristovih djela.
Isusov dolazak uključuje poraz kraljevstva Sotone, koji se izrazito snažno opire, što vidimo u mnogim primjerima iz Evanđelja. Očituje se njegova otkupiteljska moć. Lijepo to kaže sv. Petar: “...jer Bog bijaše s njime, prošao je zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao.“