Oluja savjesti

Oluja savjesti (28.1. 2018.)

2 Sam 12, 1-7. 10-17:Današnja čitanja upuću na razmišljanja o mnogim pitanjima koja na primjeru života iz Biblije susrećemo na stranicama Biblije. Knjiga o Samuelu upoznaje nas s prorokom Natanom, kojeg je Bog poslao Davidu. Natan govori Davidu o njegovim teškim grijesima. Preljub je teški grijeh, ubojstvo je teški grijeh. Sebičnost i požuda potpuno je ovladala njegovim razumom. Natanove riječi, koje su iskazane u savršenom primjeru odnosa bogataša prema siromahu, izazivaju bijes u Davidu koji viče: „Smrt je zaslužio koji je to učinio!“ Natan odgovara kralju:“Ti si taj čovjek!“ To je Božji sud! Od sada mač će biti okrenut prema tvome domu Davide.
David je uvidio težinu grijeha kojega je počinio, pokajao se. Pretočio je bol svoje duše u psalam koji nam Crkva prepuraču kao uzor pokajanja: „Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome, po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje!“ Savjest je proizvela veliku oluju u Davidovu životu. Sam je ne može stišati.

Mk 4, 35-41:
Marko, evanđelista govori o oluji na moru. Na moru u lađi su, Isus i nekolicina apostola. Isus spava, a lađa tone. Apostoli su sigurno imali pitanje: Tko je ovdje grešan, neka skače u more? Ipak, probudit će Isusa. Sada Isus ima pitanja: Što ste bojažljivi ? Kako nemate vjere? Isus oživjuje vjeru kojom se opraštaju naši grijesi. Život tada ima novu snagu. Isus stišava oluju na moru, ali i u glavama apostola.