Potreba unutarnje snage vjere

Biblijsko-liturgijska poruka dana

1 Sam 4,1-11: Kovčeg saveza prisutan, a Filistejci su u bitci potukli Izraelce.
Mk 1,40-45: Ozdravljeni Gubavac izliječen u tajnosti razglašava poruku na sve strane. Zbog njega Isus nije mogao više ući u grad.
Iako je Kovčeg saveza za Božji narod bio izvor vjere i zajedništva u njegovoj su prisutnosti uvijek imali Božju podršku, pobjeđivali su. Treba naglasiti da su ovom bdogađaju dvije stvari bile presudne: Prvo Kovčeg je ipak previše postao njihovo izvanjsko djelo, a ne snaga njihove unutarnje vjere i pouzdanja u Boga, a onda i u sebe. Druga je sutuacija bila vrlo teška jer su Elijevi sinovi Hofni i Pinhas počinili zlo. Oni su vjerski glavari. Od žrtava paljenica ono najbolje ostavljali su za sebe, a ono lošije prinosili Bogu.

Kad tad Bog će na ovaj ili onaj način učiniti da u svakom čovjeku ono izvanjsko naizgled doživi poraz. Naša su djela tada bespomoćna.
Vjerski glavar na ovaj ili onaj način je svatko od nas kao svećenik ili roditelj, susjed ili prijatelj. Uvijek smo u poziciji utjecati na druge dobro ili loše.
Isus radi u tajnosti gotovo sva svoja velika djela. A ozdravljeni gubavac na sva se usta hvalio. A Isusova poruka je: „Idi, vjera te je tvoja spasila.“